Audi räknar med nya rekordvinster genom elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 sep 2021

Det kommer knappast som en överraskning. Men det är inte bara målet om mindre utsläpp som driver världens biltillverkare i övergången till eldrift.

Förändringen beskrivs som den största i bilbranschens historia och innebär en rejäl omställning för alla tillverkare.

Men också möjligheter till nya inkomstkällor.

Audi-chefen Markus Duesmann säger i en intervju med tyska branschtidningen Automobilwoche att han ser en ljus framtid för Audi där övergången till eldrift kan leda till nya rekordvinster. Som orsak anger han att elbilar är mindre komplexa än bilar med förbränningsmotorer. Men avgörande är att hålla nere kostnaderna för batteriutveckling.

Men att alla biltillverkare snart kommer kunna tälja guld med smörkniv endast genom att bygga elbilar tror han inte. Tvärtom spår Markus Duesmann att vi kommer få se fler sammanslagningar av tillverkare i framtiden.

– Det kommer ske en viss konsolidering. Alla kommer inte klara övergången framgångsrikt, sa han till Automobilwoche.

Men precis som flera andra tillverkare ser även Audi att erbjudandet av olika tjänster är något som kommer spela en allt viktigare roll som inkomstkälla.

Från 2026 ska Audi enbart utveckla elbilar och 2033 ska företaget sluta sälja modeller med förbränningsmotorer. Undantaget är Kina, där Audi säger att de ska tillverka fossilbilar ”i Kina, för Kina” även efter 2033.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: