Flandern vill förbjuda nya fossilbilar 2027 – och begagnade från 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 nov 2021

Den belgiska regionen Flandern i norra delen av landet har lagt fram ett förslag om att förbjuda bilar med förbränningsmotorer redan om lite drygt fem år.

Trafikministern Lydia Peeters förslag innebär att försäljning av nya bensin- och dieselbilar stoppas 2027 och även innefattar laddhybrider. Får hon som hon vill kommer reglerna skärpas ytterligare år 2030 för att då även gälla för alla begagnade bilar med förbränningsmotor, inklusive laddhybrider.

I praktiken skulle då endast rena elbilar eller vätgasbilar vara tillåtna att registreras in i Flandern. Den som äger en fossilbil kan däremot fortsätta använda den även efter 2030. Men när det blir dags att sälja den måste köparen alltså befinna sig utanför Flandern.

Lydia Peeters menar att priserna för elbilar kommer sjunka tillräckligt mycket kring mitten av 2020-talet för att göra de tillgängliga för alla i Flandern.

Förslaget diskuteras nu inom regeringen. Om det går igenom blir den belgiska regionen, där Volvo också har en fabrik i Gent där V60, XC40 och nya C40 tillverkas, en av de första att förbjuda försäljning av nya bilar med förbränningsmotorer.

Endast Norge har med året 2025 satt upp ett tidigare mål för ett slut för nya fossilbilar. I somras presenterade EU-kommissionen sitt klimatpaket ”Fit for 55” som i praktiken också det innebär ett försäljningsstopp för nya bensin- och dieselbilar från 2035 om förslagen går igenom.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: