Audi ansluter sig till bidirektionell laddning

Sigvard Dackevall

Sigvard Dackevall

5 okt 2020

I veckan avslöjade Audi att de inlett ett samarbete med Hager group för bidirektionell laddning. Audi skriver i sitt pressmeddelande att målet är att lagra överskottsenergi i elbilsbatteriet.

Bidirektionell laddning innebär utöver vanlig laddning (G2V) att bilen i sin tur kan försörja hemmet med energi (V2G). Utöver den rent basala funktionaliteten att överföra energi från och till elbilsbatteriet är den verkliga potentialen i bidirektionell laddning de smarta systemen som kontrollerar in och utflöde av energi. Systemen ska kunna balansera och optimeras efter varierande eltaxor, husets elförbrukning, eventuell generering av energi genom solceller samt ägarens önskade SOC (state of charge) för elbilen vid ett givet tillfälle.

Ur en ekonomisk synvinkel kan bidirektionell laddning var fördelaktigt för ägaren. Då ägaren kan ladda bilen under tider med låga energikostnader och nyttja V2G under tider med höga energikostnader. Dessutom lovar systemet att kunna försörja ägarens hem med elektricitet under elavbrott. Audi räknade med att deras elbilsbatteri för Audi e-tron kan försörja ett enfamiljshus med elektricitet i ungefär en vecka. 

Audi är inte det första elbilstillverkaren som arbetar med bidirektionell laddning. Nissan har sedan 2017 arbetat med bidirektionell laddning i Danmark. Dessutom har Nissans allianspartner Renault anslutit sig och arbetar med bidirektionell laddning för deras Renault ZOE. 

Experterna är dessvärre inte eniga om potentialen i bidirektionell laddning. Bland annat visade en studie från University of Hawaii på att bidirektionell laddning kan vara skadligt för batteriets livslängd och hållbarhet.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!