Renault säkrar koldioxidneutralt litium
Carl Undéhn
2 aug 2021
Med strategin ”Renaulution” vill franska Renault bli en mer modern, teknologisk och framförallt mer elektrisk biltillverkare. Tio nya elbilar ska lanseras till år 2025. Dessutom ska ett kluster av fabriker i norra Frankrike ska tillsammans utgöra ”ElectriCity” och enligt chefen Luca de Meo bli Europas största hub för elbilstillverkning med 400 000 fordon per år.
För det behövs råvaror och Renault har nu ingått ett avtal med det tysk-australiensiska företaget Vulcan Energy om leveranser av litium. Med start år 2025 ska det unga företaget leverera mellan 6 000 och 17 000 ton litium från koldioxidneutral framställning i Tyskland, rapporterar bland annat Reuters.
Idag kommer majoriteten av litiumet i batterier från Asien eller Sydamerika. Vulcan Energy satsar istället på att utvinna materialet från nyupptäckta källor i Rhendalen i södra Tyskland.
Varmt vatten innehållande litium pumpas upp från djupt under marken med hjälp av geotermisk energi och orsakar därför inga koldioxidutsläpp.
– Vårt ekologiska och sociala ansvar står i centrum för ”Renaulution” och det måste även gälla för de underleverantörer vi samarbetar med när vi vill skapa mervärde och sälja de mest hållbara bilarna på marknaden, sa Renaults inköpschef Gianluca de Ficchy.
Litium är något som Renault också kommer behöva i stora mängder. En del av fabriksklustret ”ElectriCity” innefattar även batteritillverkning. Nyligen meddelade Renault att de ska bygga en batterifabrik i norra Frankrike tillsammans med kinesiska Envsion AESC. Den ska till en början ha en kapacitet på 9 GWh årligen för att öka till 30 GWh år 2030.
Vulcan Energy räknar med att kunna utvinna stora mängder litium i södra Tyskland. Häromveckan säkrade företaget även ett avtal med en av världens största batteritillverkare, koreanska LG Chem.
Utvinning av litium i Europa ses som en framtidsindustri med potential. EU-kommissionen räknar med att enbart bilindustrin kommer göra att behovet av litium ökar med 18 gånger jämfört med idag fram till 2030.