Dags för leverans av de första Model Y från Giga Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 mar 2022

Knappt två år efter det första spadtaget för Teslas europeiska fabrik Giga Berlin i Tyskland är det idag dags att börja leverera bilar. Tesla-chefen Elon Musk är på plats och ska personligen lämna över de första 30 exemplaren av Model Y Performance till kunder som bjudits in.

Performance-versionen med en räckvidd på 51,4 mil är också den som blir först ut att tillverkas i Gigafactory Berlin-Brandenburg, som är det officiella namnet på fabriken. Med det börjar Model Y Performance nu säljas i Europa och de första exemplaren väntas enligt Tesla Sverige komma hit redan i slutet av mars. Den som beställer en Model Y Performance nu kan räkna med leverans i april.

När även Model Y Long Range med en räckvidd på 53,3 mil blir ”Made in Germany” är ännu oklart. För tillfället kommer de som säljs i Europa även i fortsättningen byggas i Teslas fabrik vid Shanghai.

Analytiker räknar med att Tesla från start kommer kunna bygga omkring 1 000 bilar i veckan. Sedan början av året rullar också banden i fabriken som redan har tillverkat omkring 2 000 exemplar av Model Y. De får däremot inte säljas då de slutgiltiga tillstånden saknades när de byggdes. Vad som sker med dessa bilar är oklart.

Inom några månaders väntas produktion kunna öka till 30 000 bilar i veckan. Enligt Tesla har fabriken en kapacitet för att kunna tillverka en halv miljon bilar om året.

Tillsammans med batteritillverkning med en planerad årlig produktionskapacitet på 50 GWh kommer Giga Berlin då vara Europas största elbilsfabrik och arbetsplats för 12 000 personer.

Fabriken har byggts i rekordfart, men också kantats av protester från miljöorganisationer som periodvis stoppat arbetet. Enligt de ursprungliga planerna skulle fabriken varit igång redan förra sommaren och in i det sista byggde Tesla fabriken med ett tillfälligt bygglov.

Den främsta kritiken har handlat om att Giga Berlin riskerar förbruka mer vatten än vad som finns tillgängligt i regionen. Först i förra veckan godkände det lokala vattenverket kontraktet med den mängd vatten som Tesla gör anspråk på att behöva.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: