Northvolt beställer nickel med lågt koldioxidavtryck till sina batterier

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 mar 2022

Northvolt har redan från start gjort klart att de vill tillverka batterier med ett så lågt miljöavtryck som möjligt. Men batteritillverkning är en energikrävande verksamhet. Tillgången på både grön och billig energi har därför varit avgörande vid besluten att placera fabriken Northvolt Ett i Skellefteå och nyligen annonserade Northvolt Drei i norra Tyskland.

Totalt vill Northvolt minska utsläppen med 90 procent jämfört med dagens tillverkning av batterier. Lågt koldioxidavtryck gäller därför även vid inköp av material som behövs.

Nu meddelas att Northvolt slutit avtal med kanadensiska Vale Canada om leveranser av nickel från produktion med lägre koldioxidutsläpp än vad som är vanligt i branschen.

– Northvolt grundades med målet att bygga världens grönaste batteri för att möjliggöra övergången till elektrifiering. Vi vill bygga batterier med ett minimalt CO2-avtryck med hjälp av ren energi och smart teknik, säger Maria Åstrand som är ansvarig för material hos Northvolt.

Enligt Vale Canada resulterar varje ton nickel de framställer 4,4 ton koldioxid vilket ska vara en tredjedel av genomsnittet inom industrin för utvinning av metallen.

För att sänka utsläppen ytterligare ska den kanadensiska firman investera mellan fyra och sex miljarder dollar för att bland annat använda eldrivna maskiner vid brytningen av nickel.

– Vi är dessutom glada över att kunna sluta kretsloppet med elektrifiering av nickelgruvindustrin genom våra ömsesidiga partners som tillhandahåller elektrisk gruvutrustning, säger Maria Åstrand.

Kontraktet löper ”under flera år”, men det framgår varken hur många år det handlar om eller vilken mängd nickel som ska levereras till Northvolt.

På sikt kanske Northvolt inte behöver gå över Atlanten för att köpa in nickel. I Rönnbäcken i Västerbotten, omkring 30 mil från fabriken i Skellefteå, finns sedan länge planer på brytning av nickel.

Men projektet är omdiskuterat och kritiseras av Vapstens sameby som också fick medhåll av FN:s Rasdiskrimineringskommitté som i ett uttalande uppmanade Sverige att dra tillbaka tillståndet för den planerade gruvan.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!