Mercedes och Factorial visar gemensamt solid state-batteri

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 sep 2024

Mercedes har skruvat tillbaka målen för sin elbilssatsning något. Men när det kommer utveckling av elbilar vill den tyska tillverkaren ändå vara ledande. Och då krävs det också ledande batteriteknik, vilket hos Mercedes innebär solid state-batterier.

Med en fast I stället för flytande elektrolyt vill Mercedes kunna erbjuda elbilar med betydligt längre räckvidd än vad vi ser idag. För att lyckas med det samarbetar Mercedes med den amerikanska batteriutvecklaren Fatorial. De båda företagen visar nu ett gemensamt utvecklat solid state-batteri som uppges ha en hög energidensitet på 450 Wh/kg. Det kan jämföras med dagens batterier som sällan överstiger 260 Wh/kg.

Batteriet har döpts till Solstice och ska ge elbilar upp till 80 procent längre räckvidd jämfört med idag. Mercedes har tidigare talat om att de vill lansera elbilar med en räckvidd på över 90 mil genom att använda solid state-batterier.

Solstice-batteriet är konstruerat med Factorials egenutvecklade batteriplattform Factorial Electrolyte System Technology (FEST). Enligt företaget ligger fördelen med plattformen i att batterierna blir förhållandevis små och inte ska behöva några system för aktiv kylning, vilket sänker kostnaden. Det nu presenterade batteriet använder en sulfidbaserad elektrolyt som enligt Factorial ska prestera som väntat vid en arbetstemperatur på upp till 90 grader.

I somras levererade Factorial solid state-celler för tester hos Mercedes. Det handlade då om en andra leverans som den här gången var monterade i moduler och batteripaket för mer avancerade och realistiska tester än när det enbart handlar om celler.

Men ännu dröjer det några år innan vi får se elbilar från Mercedes utrustade med det nya Solstice-batteriet. Planen är att kunna lansera det i stor skala innan år 2030. Mercedes är för övrigt inte ensamma om att investera i Factorial kring utvecklingen av solid state-batterier. Även Kia/Hyundai, Stellantiskoncernen samt LG Chem har också gått in med pengar i företaget.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: