Allt fler väljer smart laddning till sina elbilar
admin
10 jan 2025
Allt fler svenskar väljer nu smarta laddboxar och laddstolpar för sina elbilar. Tekniken är enkel att förstå och kan ge många extra pengar i plånboken när elpriserna fortsätter att stiga. Smarta laddare anpassar sig nämligen efter spotpriserna på elmarknaden och låter elbilen laddas när elen är billigast.
Hur kommer det sig att smart laddning blivit så populärt just nu? Svaret är att de stigande elpriserna i kombination med en allt större medvetenhet om den egna privatekonomin gör att fler och fler svenskar tittar efter lösningar som ger mer pengar i plånboken. De senaste årens stigande räntor som fört med sig dyrare bolån har bara accelererat den trenden.
Att optimera sin laddbox eller laddstolpe för att spara pengar har därmed blivit en självklarhet för många.
Spotpriset styr laddningen
Det som styr laddningen är spotpriset på elmarknaden. Kort sammanfattat så är spotpriset det timpris på el som fastställs på Nord Pool, elbörsen som försörjer hela Norden. Priset varierar beroende på utbud och efterfrågan. Mitt på dagen när elnätet är som mest belastat kan priserna rusa i höjden – särskilt under vintern då en stor mängd el går åt till uppvärmning. På nätterna när färre använder el är priserna ofta mycket lägre.
Smart laddning bygger på att laddboxen känner av dessa prisförändringar. Via en app eller en uppkopplad mjukvara kan systemet låta elbilen ladda när elen är billig. Användaren kan ställa in sina prioriteringar. Om du behöver fullt batteri kl. 07.00 på morgonen ser systemet till att det är laddat innan dess – men till en så billig peng som möjligt.
Smart laddning ger stora besparingar för hushållen
För en genomsnittlig elbil är kostnaden för att ladda hemma cirka 2-3 kronor per mil. Men genom att optimera laddningen efter dagens elpris kan den kostnaden minska med upp till 50 procent. Under 2023 var elpriserna ovanligt höga på grund av energikrisen i Europa, och för många hushåll blev elräkningarna en stor belastning.
Enligt en rapport från Energimyndigheten syntes en tydlig ökning vad gäller smarta laddboxar redan under 2023. Detta hänger troligtvis ihop med de stigande energipriserna och de höjda räntorna som drabbade hushållen under den här perioden. Ökningen har sedan dess bara fortsatt.
Många elbolag har hakat på trenden och erbjuder numera abonnemang som är skräddarsydda för den här typen av laddning. Dessutom finns flera tjänster som användaren kan integreras direkt med laddboxen eller laddstolpen för att se till att elbilen laddas optimalt.
Så fungerar smart laddning
Hur fungerar smart laddning i praktiken? En smart enhet, det vill säga en laddbox eller laddstolpe, kopplas upp till internet och kommunicerar med en app. Användaren anger sina behov, som till exempel vilken tid bilen behöver vara laddad. Laddboxen hämtar sedan elprisdata i realtid och väljer de billigaste timmarna för att starta laddningen.
Det finns också mer avancerade funktioner. Några laddboxar kan integreras med hemmets solpaneler. Om solen skiner på dagen kan bilen laddas med egenproducerad el vilket ytterligare sänker kostnaden.
Framtiden är smart
Utvecklingen av smarta laddboxar är en del av den större omställningen mot ett mer hållbart energisystem. Genom att sprida ut elbelastningen över dygnet kan vi alla tillsammans se till att undvika energitoppar som pressar elnätet. Regeringen har satt upp målet att minska transportsektorns utsläpp med 70 procent till 2030. Smarta laddlösningar spelar en viktig roll för att nå det målet.
Men trots de många fördelarna med smart laddning finns det fortfarande utmaningar. En sådan är att långt ifrån alla hushåll har möjlighet att installera en laddbox hemma. Och för de som bor i lägenhet är tillgången till laddning ofta begränsad till publika laddstolpar.
Dessutom kräver tekniken att användaren har ett elabonnemang med timpris. För den som har ett fast elpris blir det svårare att dra nytta av de låga timpriserna.
Tekniken väntas utvecklas ytterligare
Framtiden för smart laddning är spännande och full av potential. En av de mest omtalade innovationerna är V2G-teknik (Vehicle-to-Grid). Det är en teknik som gör det möjligt för elbilar att inte bara ta emot energi utan också leverera tillbaka den till elnätet. Det innebär att bilens batteri kan fungera som ett slags rullande kraftlager som stöttar elnätet under tider av hög efterfrågan.
Med V2G-tekniken kommer hushåll kunna tjäna pengar genom att sälja tillbaka överskottsel. Till exempel kan bilen laddas när elen är billig och sedan leverera energi tillbaka till elnätet när priserna är höga.
En annan spännande utveckling är integrationen av AI i laddboxar. Genom avancerade algoritmer kan laddboxarna förutspå elprisvariationer och optimera laddningen ännu mer effektivt. AI kan också lära sig användarens beteendemönster och anpassa laddningen efter deras behov.
Allt fler svenskar skaffar elbil
Antalet elbilar ökar snabbt i Sverige men de utgör fortfarande en mindre del av den totala fordonsflottan. Enligt de senaste siffrorna från Trafikanalys fanns det vid slutet av 2024 cirka 450 000 rena elbilar registrerade i Sverige. Det motsvarar ungefär 9 procent av alla personbilar i landet. Om man inkluderar laddhybrider är andelen aningen högre, nämligen omkring 17 procent.
Trots detta dominerar bensin- och dieseldrivna bilar fortfarande. Av de drygt 4,8 miljoner personbilar som finns i Sverige drivs de flesta av fossila bränslen. Men utvecklingen går snabbt. Under 2024 var 35 procent av alla nyregistrerade bilar rena elbilar vilket visar att omställningen är i full gång.
En viktig faktor bakom ökningen är regeringens klimatmål och ekonomiska incitament. De subventioner som funnits har lockat många att byta till eldrift. Samtidigt har tillgången till laddinfrastruktur blivit betydligt bättre de senaste åren. Publika laddstolpar ökar i antal vilket gör det enklare än någonsin att äga en elbil.
Även om det är långt kvar innan majoriteten av bilarna på Sveriges vägar är elbilar så pekar utvecklingen onekligen åt det hållet. Förbättrad infrastruktur för laddning ute på vägarna i kombination med smart laddning hemma gör att allt fler har möjlighet att ta steget över till elbil.
Kombinerar ekonomisk besparing med hållbarhet
Smart laddning är en teknik som kombinerar ekonomisk besparing med hållbarhet. Genom att anpassa laddningen efter dagens elpris kan hushåll spara tusenlappar varje år. Samtidigt bidrar tekniken till att minska trycket på elnätet och göra energianvändningen mer effektiv.
I takt med att allt fler svenskar väljer elbil är det tydligt att smarta laddlösningar blir en självklarhet. Framtidens laddning är inte bara smart – den är nödvändig.