Kartellbildning – miljardböter till Volvo och andra tillverkare

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 apr 2025

Inför att EU:s nya, skärpta utsläppsregler började gälla i år varnade flera biltillverkare för att de riskerade miljardböter. Luca de Meo, chef för renaultgruppen och dåvarande ordförande för biltillverkarnas intresseorganisation ACEA, menade att böterna kan komma att uppgå till 15 miljarder euro.

Nu har EU öppnat för att mjuka upp reglerna med möjligheten att skjuta upp målet till 2027. Men samtidigt har EU beslutat om böter i ett annat fall. Och den här gången kommer tillverkarna inte undan.

15 biltillverkare har dömts till att betala totalt 458 miljoner euro – fem miljarder kronor – på grund av kartellbildning kring skrotning av deras bilar. Enligt EU:s konkurrensmyndighet har tillverkarna slutit avtal där de enats om att inte konkurrera kring hur stor del av deras bilar som går att återvinna. De kom också överens om att inte betala bilskrotar för att ta hand om uttjänta bilar. Enligt EU-regler kan biltillverkare behöva stå för kostnader för återvinning av deras bilar, en kostnad som då alltså inte ska tas av ägaren. Även andelen återvunna material vid tillverkningen är något som de kommit överens om att hålla tyst om.

Organisationen ACEA anklagas för att ha organiserat det hela och döms till att betala 500.000 euro i böter. Betydligt större summor måste biltillverkarna betala och mest av alla Volkswagen, som dömts till att betala böter på 128 miljoner euro, 1,4 miljarder kronor. Stellantis måste betala näst mest, 99,5 miljoner euro, följt av Renault-Nissan som fått böter på 81,5 miljoner euro.

Även Volvo ingick i kartellen och döms till att betala 8,9 miljoner euro, eller knappt 980 miljoner kronor. En tillverkare som kommer billigt undan är Mercedes, som inte måste betala några böter då de ska ha avslöjat kartellen till EU.

Annons: