/https%3A%2F%2Felbilen.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F10%2FDodge-Charger-Daytona-Solid-State01.jpg)
”Svensk” metall i lovande material för solid state-batteri
Carl Undéhn
14 maj 2025
Toyota, Nissan och Honda har lovat lansera modeller med solid state-batterier från 2028. Och Mercedes meddelade i början av året att de redan genomfört tester på vägar med EQS utrustad med ett solid state-batteri. Med en fast i stället för flytande elektrolyt i batteriet får vi elbilar med både längre räckvidd, tack vare hög energidensitet, och snabbare laddning än idag.
Ännu har ingen lyckats lansera tekniken kommersiellt och det forskas på flera håll kring solid state. Bland annat vid det tekniska universitet i München, som nu meddelar både ett genombrott och ett världsrekord. Det sistnämnda handlar om om att forskare där har lyckats få batteriets litiumjoner att röra sig 30 procent snabbare genom att skapa ett nytt elektrolytmaterial. Det görs genom att ersätta en del av batteriets litium med skandium, en metall som upptäcktes 1879 av den svenske kemisten Lars Fredrik Nilson och som döptes efter Skandinavien. Med det uppstår det luckor som gör att litiumjonerna kan röra sig snabbare.
Utmaningen med att lyckas volymtillverka solid state-batterier handlar mycket om att hitta passande material. Med den nya upptäckten anser sig forskarna i München ha tagit ett viktigt steg på vägen kring den saken.
– Vårt resultat utgör för närvarande ett betydande framsteg inom grundforskningen. Genom att införliva små mängder skandium har vi upptäckt en ny princip som kan visa sig vara banbrytande för andra grundämneskombinationer, säger professor Thomas Fässler som lett arbetet vid Tekniska universitet i München.
Trots de positiva tonerna påpekar han att det ännu behövs fler tester innan materialet kan användas i battericeller. Men resultaten pekar mot att det nya material lämpar sig väl för batterier då det visat sig även kunna leda elektroner.
– Eftersom detta kan leda till lovande praktiska tillämpningar har vi redan ansökt om patent för vår utveckling, säger Thomas Fässler.