/https%3A%2F%2Felbilen.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FVolkswagen-dubbelriktad-laddning02.jpg)
Volkswagen utökar projekt med dubbelriktad laddning
Carl Undéhn
27 maj 2025
Möjligheterna med dubbelriktad laddning är enorma. Att kunna dela med sig av strömmen i elbilarnas batterier kan göra livet lättare på campingsemestern, jämna ut effekten i den egna elanvändningen och i det stora perspektivet bidra till att balansera elnätet med Vehicle to Grid.
Bortsett från möjligheten att ladda prylar med Vehicle to Load, V2L, är tekniken ännu i sin linda. Men i bostadsrättsföreningen Stenberg i Hudiksvall testas tillsammans med Volkswagen sedan 2021 hur Vehicle to Home, V2H, kan se ut i praktiken. 2023 började åtta ID.4 GTX agera energilager vid bostadsrätterna i Hudiksvall, tillsammans med dubbelriktade laddboxar och teknik för att styra energianvändningen. I slutet av förra året utökades projektet genom att bilarna blev helt integrerade i fastigheternas energisystem. Utöver det har projektet tagit klivet ut på marknaden genom möjligheten till energihandel och bidra till nätstabilitet.

– I mitten av november 2024 genomfördes förkvalificeringstesterna för Svenska Kraftnäts frekvensstödstjänster. Volkswagen är än så länge den enda biltillverkaren vars bil har klarat testerna. Förutom stationära batterier var batterierna i Volkswagens ID.-bilar tillräckligt snabba för att leverera energin till bostadskomplexet och därifrån ut i elnätet, tillräckligt snabbt för att uppfylla nätleverantörens krav, säger Andreas Lassota med titeln Business Owner Charging & Energy, e-mobility på Volkswagen Passenger Cars.
Förutom Volkswagen och bostadsrättsföreningen Stenberg är även mjukvaruföretaget Energy Bank och Amibox, som tillverkar laddboxarna med den nödvändiga tekniken, med i projektet. Och nästa steg är nu att lansera ett pilotprojekt där även energijätten Vattenfall kommer att ingå. 200 pilotstationer ska sättas upp de kommande månaderna för att undersöka bland annat skalbarhet och funktionalitet, men också besparingar och potentiella intäkter.

En viktig sak för alla elkunder är möjligheten att kunna balansera effekttopparna i den egna förbrukning genom att använda energin från elbilens batteri. Från 1 januari 2027 blir alla elabonnemang så kallade effektabonnemang, där kunder inte bara betalar för hur mycket el som förbrukas utan även hur mycket effekt som används samtidigt. Elbilens batteri kan skjuta till energi för att hålla effekten nere, vilket minskar kostnaderna. För det behövs rätt hårdvara, som elbilar med V2H samt dubbelriktad laddbox, och mjukvara som kan hantera det hela. Förkvalificeringstesterna för Svenska Kraftnät visade också, att batterierna i Volkswagens elbilar var tillräckligt snabba för att leverera energi tillbaka till både bostäderna i projektet i Hudiksvall och vidare ut på elnätet.
– Dubbelriktad laddning är utan tvekan ett av de områden som våra kunder frågar mest om. Vi vet att svenska elbilskunder till stor del använder sig av smarta laddningstjänster och många har även installerat solpaneler. För oss som aktör på den svenska bilmarknaden kommer ett erbjudande kring Vehicle-to-Home eller Vehicle-to-Grid att ha hög prioritet, säger Sten Forsberg som är chef för Volkswagen Personbilar i Sverige.