Förbättrad mjukvara i Enyaq – men problem kvarstår

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

22 feb 2024

Mycket är bättre i nya Enyaq. Men Skoda-ägaren Per-Olof Bengtsson har fortfarande problem med farthållaren. – Skyltläsningen är katastrofal, säger han.

Skoda lanserar nu den nya Enyaq (läs vår provkörning här!), som vid sidan av flera tekniska förbättringar även har fått förbättrat infotainmentsystem. Och grafiken är bättre, kartan någorlunda pedagogisk, röstfunktionen så där. Men vad värre är, när man kör med farthållare hittar den ofta på egna hastigheter. 

Det här är någonting som Per-Olof Bengtsson från Stockholm har irriterat sig på. 
– Jag gillar bilen, säger han. 
– Men det finns ett undantag. Skyltläsningen är katastrofal. Den hittar alltid de hastighetsskyltar som finns, men den ”uppfinner” nästan lika många som inte finns. Ibland bromsar den ner, ibland ökar den farten.

Per-Olof Bengtsson är nöjd med sin Enyaq, men stör sig på skyltavläsningen. Som vi ser på bilden ovan tror den att det är 5 km/h i en tunnel där det är 70 km/h.

Vi tar en tur med Per-Olof Bengtsson och mycket riktigt, skyltar som inte finns dyker upp i bilens grafik. Och den ställer hastigheten fel vid andra skyltar.
Det här är ett vanligt problem med skyltavläsande bilar. Men för Per-Olof Bengtsson är det en klen tröst att många bilar har samma problem. 

– Jag låg bakom en bil i Norra länken som plötsligt bytte fil, varpå min bil accelererande upp mot 110km/h trots att det är 70, vilket bilen ”läst”. En fartkamera hade kunnat bli dyrt. Likaså kan den plötsligt sänka hastigheten, vilket kan medföra att jag får ”besök” av en bil bakifrån.

Missnöjd med farthållaren. Men Per-Olof Bengtsson är långt ifrån ensam om problemet.

När vi testar nya uppdaterade Skoda Enyaq, som har fått flera mjukvaruförbättringar är det här problemet inte löst. När vi på motorvägen med hastighetsgräns 110 passerar under broar med vägar som har 70 km/h, börjar den plötsligt bromsa. 
– Jag gillar att köra med bara farthållare, men det här måste bli bättre, säger Per-Olof Bengtsson.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: