Knud, 90: ”Jag var tvungen att äga en elbil”

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

23 feb 2022

Jag var på väg till Tyskland för en provkörning. Bredvid mig satt en äldre herre som jag snart kom att språka med – Knud Andersen, 90 plus. Han var med och sprängde järnvägar för att hindra tyskarna under andra världskriget. Under sitt långa liv har han alltid haft ett stort bilintresse, med många skönheter som har passerat hans garage. 

Snart visade det sig att han han var på väg ner till Tyskland för att köpa en bil. 

En elbil närmare bestämt. Han hade hittat en begagnad Kona (64 kWh) på den stora tyska bilannonsören www.mobile.de och skulle nu träffa bilens ägare i Stuttgart. Efter köpet var tanken att han skulle köra hem bilen till Danmark, med allt vad det innebär av laddkort och snabbladdare som ska lokaliseras på bilens dator. 

– Efter att ha provat en elbil stod det klart för mig att jag var tvungen att äga en. Jag har alltid älskat bilar och är väldigt fascinerad av denna nya teknik, berättade han. 

Jag önskade honom lycka till och bad honom skicka ett mejl och berätta hur allting gick. Några veckor senare dök det upp bilder på den stolta elbilsägare. 

Hur gick det att köra hem den?

– Jag hämtade den från en väldigt trevlig person i Stuttgart. Allt var i perfekt ordning och de hjälpte mig med allt inklusive byte av språk på datorn i själva bilen. Hemresan var lite problematisk på grund av mycket trafik. Speciellt många lastbilar, bilar och vägarbeten, men själva bilen körde som en dröm. Att ladda bilen på en så lång resa innebar små utmaningar, men jag hittade snabbt lösningar så jag kom hem till Köpenhamn klockan 18 på kvällen efter en resa med en övernattning nära Hamburg.

Vad kostade den? 

– Jag förhandlade fram ett fint pris som inkluderade fyra vinterhjul med aluminiumfälgar. Slutpriset exklusive resor var 332 420 svenska kronor. Bilen hade gått 12 500 kilometer och var som ny. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: