Sandberg: Nu gäller det att vi hårdsatsar på lagringstekniker

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

14 mar 2021

Varje år dör fler människor av avgaser och utsläpp från fossila krafverk än av rökning och malaria tillsammans. 

Hjärtsjukdomar, luftvägsproblem och till och med förlorad syn kopplas i en ny studie publicerad i Environmental Research till utsläpp från transporter och kraftverk. 

De 8 700 000 dödsfallen är många fler än forskarna trodde. För tydlighetens skull: Vi ska alla dö, men vi vill leva så länge som möjligt. Forskarnas siffror handlar om människor som stupar för tidigt. Studien handlar om  människor från 14 år och uppåt. 
I Asien är hela 30 procent av för tidiga dödsfall kopplade till fossila bränslen. I Europa 16,8. 
Rent ekonomiskt skulle världen spara 30 000 000 000 000 kronor i sjukvårdskostnader om vi blev av med de fossila bränslena. 

Lösningen på det här problemet stavas som alla vet elektricitet. Grön sådan. Vi behöver mängder av den varan. Det är bara ett problem. Den gröna energin från den allt billigare vindkraften och de galet billiga solpanelerna är aningen oförutsägbara. När man behöver elen som mest kan det vara vindstilla. Och natt. 

I södra Sverige steg elpriserna i kyliga februari och man var tvungen att dra igång ett kraftverk som drivs av olja för att stödja elproduktionen. För att inte tala om importen av kolel från Polen. 
I Texas i USA steg dock priserna aningen mer än i Skåne. Det rapporteras om en pris-
ökning på 10 000 procent efter att en vinterstorm har frysit ner delstaten. 
Mer än 4 000 000 människor blev utan el. 

Orsaken? Texas producerar mer energi än någon annan stat i USA. De har olja och naturgas. Och den största produktionen av el från vindraftverk i landet. 
Det är bara det att de inte har vintersäkrat sina vindkraftverk, så de fastnar i kylan. 
De har dessutom en policy om att vara självförsörjande vilket innebär att de inte kan exportera el. Och inte heller importera den när de behvöer det. 

I EU har vi ett ständigt flöde av el mellan länderna som gör att vi tillsammans kan balansera elnätet. Sverige exporterar mängder av el över året. Det är dock en liten tröst när det smäller till och blir vinter och vi måste dra igång ett gammalt oljekraftverk. 

Men när man tittar på Texas inser man att vi kanske inte har ett så dåligt system ändå. Men det kan bli bättre. 
En del skriker efter mer kärnkraft. 
Jag vill slå ett slag för batterier. Och vätgas. Tillsammans med sol och vind har dessa två lagringstekniker möjlighet att ge oss ett ännu stabilare elnät som är förutsägbart och klarar överraskningar. El från sådana lösningar är jag övertygad om kommer att vara billigare än att bygga kärnkraftverk. 

När jag tar del av Fossilfritt Sveriges plan för vätgasutbyggnad i Sverige är det dock lite trist att man inte satsar stort på den här möjligheten. Det är industrin som först ska ha vätgasproduktion för ståltillverkning och andra processer, anser de. 

Varför inte lägga oss i framkant här. Vi ligger ju bra till när det kommer till batteriproduktion och -forskning. Nu bör vi ta täten i vätgasutbyggnaden. Vi behöver mackar, men även stora visioner för massiv lagring av el som när det blåser som mest till och med måste köras ner i backen eftersom det inte finns avsättning för den. Tänk att ha några välfyllda vätgaslager att ta ifrån på vintermånaderna?
Kärnkraft är så 1900-tal. Grön energi och grön lagring är framtiden. På så sätt får vi även minskade sjukvårdsräkningar och friskare människor.

Audi e-tron S
med tre motorer.
Vilken körupplevelse!
Toyotas nya
vätgasbil går inte att köpa i Sverige på grund av den usla utbyggnaden av vätgasstationer. Hur hamnade vi här? Skulle inte vi vara världsbäst på grön teknologi? 
Kylan ställer krav på elnätet och elbilarna. Men håll ut, snart kommer våren. 

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: