Hedin: Nu kommer de eldrivna transportbilarna stort

Lotta Hedin

Lotta Hedin

6 jul 2020

Det är inte bara utbudet av eldrivna personbilar som nu ökar – detsamma gäller de eldrivna transportbilarna. På elbilsmässan eCar Expo hade flera märken premiär för nya modeller, bland annat Mercedes som visade sin nya e-Sprinter, och kinesiska Saics elfordonsmärke Maxus som visade upp skåpbilen EV80 och hantverkarbilen e-Deliver3. Och det var många som var intresserade:

– Helt galet! Jag har varit på många bilmässor, men aldrig på någon som man har kunnat göra affärer direkt på plats, sa Petter Nordesjö, vd för Maxus transportbilar, efter mässan.

Massor av transporter kan göras med el istället för fossila bränslen, inte minst leveranser av paket – en stor bransch såhär i e-handelns tidevarv.

Bland kinesiska Maxus kunder finns både norska Posten, som äger företaget Bring, Ikea och Postnord, skriver Dagens Industri. Hur många bilar det rör sig om vet vi dock inte.

Av de elfordon som hittills finns i Postnords ägo är runt 80 procent elcyklar och mopeder. I Danmark i och Sverige tillsammans har företaget bara ett 40-tal större elfordon, som man nu testar och utvärderar. 

Vad det gäller Postnords svenska fordonsflotta har vi den senaste tiden mest hört om de 500 nyinförskaffade dieseldrivna Renault Kangoo-bilarna, vars bromsar inte visade sig klara snö och kyla. Ett stort antal nya bilar fick därför inte köras, och företaget fick ta in hyrbilar istället.

Från andra länder strömmar rapporter in om transportföretag som nu köper in stora volymer eldrivna fordon. Det franska logistikföretaget Chronopost la till exempel nyligen en order på 420 VW e-Crafter, brittiska Royal Mail har inhandlat ett stort antal Mercedes e-Vito och Peugot Partner.  Paketleverantören DPD har i England slagit till på 100 stycken MAN tge och 300 Nissan Leaf e-NV200, skriver electrive.com.

Det ska bli intressant att se hur försäljningen utvecklar sig Sverige.

I januari minskade antalet nyregistrerade eldrivna lätta lastbilar med 10 procent. Men marknadsandelen ökade, till 6,8 procent jämfört med 3,2 procent januari förra året, enligt siffror från Bil Sweden. LH

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!