Solen driver Nissans fabrik

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

5 aug 2020

Text: Patrick Ekstrand | Foto: NISSAN

Solpanelerna på taket till Nissans reservdelscenter i Amsterdam är nu i bruk. De närmare 9 000 panelerna beräknas producera 70 procent av årsförbrukningen, lika mycket som 900 hushåll använder under ett år. Koldioxidutsläppen minskar därmed med närmare 1 200 ton per år.

När anläggningen producerar mer än reservdelscentret använder kommer överskottsenergin dessutom att matas in i det nederländska elnätet.

– Att integrera och investera i nya energilösningar är en av hörnstenarna i Nissan Intelligent Mobility och detta projekt är ett tydligt bevis på att vi inte bara strävar efter att förändra det sätt vi kör våra bilar på, utan också hur vi lever våra liv, sa Nissan Energys vd Francisco Carranza när solpanelerna nyligen invigdes.

Projektet är ett resultat av det första större samarbetet mellan invånarna i Amsterdam och ett företag, då en del av finansieringen kommer från ett nationellt crowdfunding-program.

Solpanelstaket är inte det första miljöinitiativet i den nederländska huvudstaden som den japanska biltillverkaren är involverad i. Solenergi används även av fottbollsstadion Johan Cruijff Arena, där elektricitet från de drygt 4 000 solpanelerna lagras i omkring 150 batteripaket från Nissan Leaf.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!