15 eldrivna lastbilar från Volvo kör nu frukt i Spanien

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 jan 2023

Volvo tillverkar idag sex helt eldrivna lastbilar och räknar med rejältökad efterfrågan under kommande år. Företagets egna mål är att hälften av alla lastbilar som säljs 2030 ska vara eldrivna.

En bit på vägen mot målet sker i Spanien. Dit har Volvo nu levererat 15 eldrivna lastbilar av modellen FH Electric. I regionen Murcia i sydöstra Spanien körd de av företaget Primafrio för att hämta frukt och grönsakerna från de många odlingarna i området. Regionen kallas därför ofta för ”Europas trädgård” då mycket av det vi äter även i Sverige kommer därifrån.

Men hela vägen från Spanien till Sverige ska de eldrivna lastbilarna inte köra. FH Electric har ett batteripaket på 540 kWh som ger lastbilen en räckvidd på 30 mil. Det är tillräckligt för att kunna köra frukt och grönsaker från odlingarna till Primafrios centrallager.

Där har det också installerats tio snabbladdare, men det nämns inte vilken effekt de har.

– Leveransen av dessa 15 elektriska Volvo-enheter till Primafrio Group för att försörja sina europeiska kunders stormarknader markerar en ny epok för transporten av tunga varor i vårt land och visar att produktivitet, prestanda och hållbarhet kan gå hand i hand, säger Giovanni Bruno som är chef för Volvo Trucks i Spanien.

Modellen FH Electric är en av tre tunga eldrivna lastbilar med en totalvikt på upp till 44 ton som Volvo tillverkar sedan förra hösten.

Sedan tidigare har bland annat handelsjätten Amazon beställt 20 FH Electric för transporter inom Tyskland.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: