550 miljoner till elektrifiering av tunga transporter

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 feb 2022

Förra veckan presenterade regeringen den nationella elektrifieringsstrategin. Med 67 åtgärder som ska vara genomförda fram till 2024 ska den skapa förutsättningar för en grön omställning av industri och transporter.

För att driva på elektrifieringen av tunga transporter avsätter regeringen 550 miljoner kronor under 2022 till så kallade ”elektrifieringspiloter”. Det handlar om projekt där flera aktörer i en region går samman för att bygga infrastruktur för utsläppsfria transporter, som laddstationer eller tankning av vätgas.

För att locka ”piloter” att gå samman kommer staten stå för hela investeringskostnaden.

– Genom detta stöd på 550 miljoner kronor ger vi utvecklingen av eldrivna tunga transporter mer kraft framåt genom att påbörja en snabb och smart utbyggnad av laddstationer, sa energiminister Khashayar Farmanbar.

Förhoppningen är att satsningen ska leda till snabbare utbyggnad i hela landet av den infrastruktur som behövs för att ställa om till en elektrifiering av tunga transporter.

Regeringen räknar med att det finns ett stort intresse från olika aktörer. Bland annat hänvisas till de elektrifieringslöften som presenterades av infrastrukturminister Tomas Eneroth förra året.

Kommuner, universitet, företag samt transportorganisationer och tillverkare som Volvo och Scania skrev då under 16 löften om att tillsammans arbeta för en elektrifiering av transporter.

– Med elektrifieringspiloterna ställer vi om yrkestrafiken så att den blir effektiv och klimatsmart. Intresset är rekordstort – förra året fick vi över 260 aktörer i hela landet att avge egna löften för att elektrifiera sina transporter. Det är nu vi ställer om. Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland, sa infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: