ABB börjar rulla ut sin supersnabba snabbladdare Terra 360

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 maj 2022

Förra året presenterade den svensk-schweiziska industrijätten ABB ”världens snabbaste snabbladdare”. Terra 360 har som namnet antyder en maximal effekt på 360 kW och går därmed om Ionity, som i bästa fall kommer upp i 350 kW.

Nyligen sattes de första två Terra 360-laddarna upp i Norge. Nu kommer nästa satsning som är betydligt större. Tillsammans med Shell meddelar ABB att de inom ett år ska sätta upp 200 stycken Terra360-laddare i Tyskland.

Enligt de båda företagen bir det ”världens första heltäckande nätverk av världens snabbaste laddare”.

Shell har tidigare sagt att de investerar 40 miljarder kronor för att bygga 500 000 laddpunkter globalt fram till 2025. Redan fem år senare ska antalet ha ökat till 2,5 miljoner laddpunkter.

De flesta av dem kommer ha betydligt lägre effekt än de 360 kW som Terra 360 klarar.

När vi även får se ABB:s snabba snabbladdare i Sverige är ännu oklart. Med den modulära laddaren ska det gå att ladda batteriet fullt på endast 15 minuter, förutsatt att bilen klarar tillräckligt hög effekt.

Det är det idag långt ifrån alla bilar som gör. Porsches Taycan-modeller, Audi e-tron GT, Kia EV6 och Ioniq 5 är tack vare sin 800-voltsarkitektur de elbilar som idag laddar snabbast.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: