Alpha Motor Corporation visar retrodoftande terrängbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 feb 2021

Namnet låter lite som en tillverkare med stora fabriker i Detroit. Men Alpha Motor Corporation är ett litet start up-företag i Kalifornien som satsar på retrodoftande elbilar. I slutet på förra året visades coupémodellen Ace upp som hade en design med en stor dos inspiration från japanska och europeiska 60-talsbilar.

Nu visar företaget upp nästa bil med namnet Jax som den här gången är en CUV, alltså en Crossover Utility Vehicle.

Även den osar av forna tider, både vad gäller formen och den djupgröna färgen på lacken som de säger vara inspirerad av naturen i norra Kalifornien.

JAX är också en förkortning för ”Junior All-Terrain Crossover”, men med en längd på 4,56 meter handlar det trots Junior namnet inte om någon småbil. Fyra personer ska få plats och dragvikten anges till 839 kilo.

Modellen bygger på samma plattform som Ace, vilket betyder ett batteri på 75 kWh och en beräknad räckvidd på 40 mil. JAX planeras att erbjudas med framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift och Alpha Motor Corporation lovar att det handlar om en bil med riktiga terrängegenskaper.

På insidan hittas likheter med Hondas retrodoftande elbil Honda e genom vad som ser ut att vara inslag av trä på dörrarna och instrumentpanelen.

Bilen går att beställa redan nu och bilen ska enligt planen levereras till kunder 2023. Ännu nämns endast försäljning på den amerikanska marknaden med ett startpris från 38 000 dollar, omkring 315 000 kronor.

Men Alpha Motor Corporation säger att de satsar på en global lansering under 2023.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!