Amerikansk myndighet ska undersöka Teslas Autopilot

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 aug 2021

Tesla vill bygga världens säkraste bilar och var tidiga ute att satsa på självkörande system, så kallad Autopilot. Just därför blir det ofta stora rubriker när bilar från Tesla är inblandade i olyckor med frågan om Autopilot var aktiverad eller ej.

Nu skriver bland annat Financial Times att den amerikanska myndigheten för trafiksäkerhet, NHTSA, startat en utredning av systemet efter olyckor med utryckningsfordon. Totalt handlar det om 11 olyckor sedan 2018 och utredningen innefattar 765 000 bilar av alla Teslas modeller som är tillverkade mellan 2014 och 2021.

Vid olyckorna har sjutton personer skadats och en avlidit när en Model 3 kolliderade med en parkerad brandbil.

NHTSA vill ta reda på om systemet inte klarar av att känna igen utryckningsfordonens varningslampor samt skyltar och koner som sätts upp för att leda om trafiken.

– De flesta olyckor har skett i mörker och på olycksplatserna fanns det åtgärder för att kontrollera trafiken, t.ex. ljus från första hjälpen-fordon, ljussignaler, en upplyst piltavla och vägkoner, skriver myndigheten.

Vid andra uppmärksammade olyckor har det ofta varit diskussion om de självkörande systemen varit aktiverade eller inte. I det här fallen menar NHTSA att det är bekräftat att Autopilot eller ”Traffic Aware Cruise Control” varit i gång vid alla olyckor.

Andra amerikanska myndigheter har tidigare undersökt Teslas självkörningssystem. Till skillnad från tidigare fall har NHTSA möjlighet att ta fram nya regler som gäller för alla tillverkare samt tvinga fram en återkallelse av bilar.

Undersökningen väntas pågå under minst ett år. Tesla har ännu inte kommenterat utredningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!