AMG förebereder sig för eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 mar 2021

Mercedes tuningföretag AMG förknippas med motorstarka förbränningsbilar. Men också de smider planer för en elektrisk framtid och har nu presenterat sin strategi. AMG ska ta sig an både Mercedes laddhybrider och de rena elbilarna. Det handlar då om modeller i det lyxigare segmentet som byggs på elbilsplattform EVA.

De lovar omfångsrika förändringar av bilarnas chassi, drivlina, design och utrustning för att ge den rätta AMG-känslan även med eldrift.

Detaljerna är ännu få, men det står klart att bilarna får fyrhjulsdrift från två elmotorer. Tillsammans ska de enligt AMG ge prestanda som är jämförbar med dagens modeller med V8-Biturbomotorer på 4 liter. 0-100 ska gå på under 4 sekunder och toppfarten inte begränsas innan man kommit upp i minst 250 km/h.

En bild som visar konstruktionen pekar också ut att de ska få snabbladdning på upp till 200 kW. Där syns även högtalare med beskrivningen ”AMG Sound Experience”, på platsen för avgasröret på fossildrivna bilar. Så räkna med att medtrafikanter kommer höra när de körs om av en elektrisk AMG.

För hybridmodellerna kommer AMG utveckla en egen elmotor som ska driva bakaxeln. Om det även handlar om egenutvecklade motorer för de rena elbilarna framgår inte.

Den första elektriska AMG-modellen ska presenteras senare i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: