Ännu ett företag visar upp eldriven pickup

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

8 jan 2019

Listan på eldrivna pickuper blir allt längre. Och än en gång handlar det om en uppstickare från pickupernas förlovade land. Amerikanska Atlis Motor Vehicles har visat upp en bil med riktigt trevliga specifiaktioner. Frågan är huruvida de kan leverera, särskilt för den utlovade prislappen.

XT, som modellen heter, har dubbelhytt och en räckvidd på uppemot 800 kilometer. Noll till hundra går på omkring fem sekunder och topphastigheten uppges ligga på strax under 200 kilometer i timmen. Utan släp, förstås. Hakar man på den tyngsta trailer som Atlis säger att bilen kan hantera – på sisådär nio ton – går det förstås inte lika snabbt.

Bilen ska dessutom kunna snabbladdas på en kvart – imponerande specifikationer för en bil som uppges kosta 45 000 dollar i grundutförande. Detta för instegsversionen med en räckvidd på ”bara” 300 miles, eller uppemot 500 kilometer.

Så sent som i november presenterade en annan amerikansk uppstickare, Rivian, upp en eldriven pickup. Även den med fantastiska specifikationer, läs mer i det senaste numret av tidningen Elbilen. De första kunderna ska få sina bilar levererade innan årsskiftet. Och instegsversionen väntas kosta betydligt mer än XT, 69 000 dollar.

Workhorse, även det ett amerikanskt företag, visade upp sin eldrivna pickup i form av en laddhybrid redan 2017.

Även Teslas vd Elon Musk har utlovat en eldriven pickup som väntas visas upp senare i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: