Är tillverkningstakten lägre än väntat vid Giga Berlin?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 aug 2023

I slutet av mars meddelade Tesla att en ny milstolpe passerats vid den europeiska fabriken utanför Berlin. Produktionstakten fortsatte att öka och nu byggdes det 5.000 Model Y i veckan där.

Men var det kanske endast just den veckan som produktionen uppgick till så många bilar för att sedan sjunka? Det uppger den tyska utgåvan av affärstidningen Business Insider och hänvisar till interna dokument och anställda i fabriken. Orsaken ska vara brist på personal.

Att Tesla har problem med att hitta och behålla personal vid Giga Berlin har det rapporterats om flera gånger under det senaste året. Enligt produktionsmålet att tillverka 500.000 bilar om året ska fabriken ha 12.000 anställda. För tillfället ska det arbeta 10.000 personer där

Enligt Business Insider är Teslas mål för tillfället att bygga 750 Model Y om dagen, vilket från måndag till fredag innebär 3.750 exemplar. Även om produktionstakten inte är lika hög som det har antagits råder det ingen brist på efterfrågan av Model Y. Både i Sverige och övriga Europa visade siffror i somras att det var den mest registrerade bilen under årets första månader.

Hur det ser ut och går till vid tillverkningen av Model Y i Giga Berlin kan ni läsa om här i vårt reportage därifrån. Har du inte skaffat ElbilenPLUS ännu har vi just nu ett ruggigt bra erbjudande.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: