Nu tillverkar Audi nästa generations elmotorer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 nov 2023

Den har blivit försenad, men innan slutet av året ska Audis nästa elbil Q6 e-tron börja rulla av banden vid fabriken i hemstaden Ingolstadt. Den nya elsuven blir Audis första modell på den nya elbilsplattformen Premium Platform Electric (PPE), som utvecklats i samarbete med koncernkollegan Porsche.

Med den som bas kan vi vänta oss längre räckvidder än hos dagens eldrivna modeller och framför allt snabbare laddning tack vare att plattformen kommer med 800-voltsteknik.

Nu har det tagits ett viktigt steg för tillverkningen av Audi Q6 e-tron och framtida modeller på PPE-pattformen. I Audis ungerska fabrik i Györ är tillverkningen av elmotorerna för PPE-plattformen i gång. Det är alltså samma motorer som den tekniskt besläktade Porsche Macan kommer använda och produktionstakten är redan hög.

Omkring 2.000 motorer byggs dagligen i treskift. Vid fabriken i Györ tillverskas sedan tidigare elmotorerna för elsuven Q8 e-tron, som skruvas ihop i en fabrik utanför Bryssel.

– Produktionsstarten i Györ markerar en viktig milstolpe i upptrappningen av produktionen av Audi Q6 e-tron, säger produktionschefen Gerd Walker.

Fabriken i Györ kommer spela en viktig roll för hela Volkswagenkoncernen och satstningen på elbiar. Längre fram ska där även elmotorerna till de mindre och biligare elbilarna från Volkswagen, Cupra och Skoda tillverkas där.


Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!