Audis plan: 800 000 laddbara bilar 2025

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

9 maj 2018

Var tredje bil som Audi säljer 2025, omkring 800 000, ska vara en elbil. För att nå målet har företaget beslutat att det ska finnas minst en elbil – varav de flesta är batteribilar – i alla modellserier.

Planen lades fram av styrelseordföranden Rupert Stadler under företagets bolagsstämma på onsdagen. I ett anförande späckat med frasen ”Vorsprung durch Technik” och ordet ”Vorsprung” upprepade han budskapet om fler än 20 elektrifierade modeller fram till 2025.

– Vårt mål är att revolutionera sättet vi förflyttar oss på. Vi vill bli nummer ett även inom elbilar, sa han.

Företaget ska därför investera omkring 40 miljarder euro i elektrifiering och teknik för självkörande fordon.

Audi Aicon.

Audi Aicon.

Affärsmodellen ska också moderniseras. Målet är att 2025 göra en nettovinst  på en miljard euro genom att sälja en rad olika tjänster och digitalt innehåll som kan konsumeras i bilen, en inkomstkälla som torde bli ännu viktigare den dag man kan titta på film i stället för att köra bilen. Scenariot kan komma att bli verklighet redan inom några år.

Ambitionen är att presentera sin första självkörande bil 2021. Bilen bygger på konceptfordonet Aicon som företaget i höstas premiärvisade i Frankfurt. Företaget beskriver den kommande modellen som ett fordon med loungekänsla – för övrigt en av de stora trenderna under årets bilsalong i Genève – avsett för medellånga resor. Initialt ska den testas i ett pilotprojet och planen är att tekniken är mogen för produktionsversion i mitten av 2020-talet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: