Både stigande priser och större utbud av begagnade elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 feb 2021

Ett tydligt tecken på att antalet elbilar ökar är att andrahandsmarknaden växer. Under förra året rapporterade marknadsplatsen Blocket en uppgång på 109 procent för elbilar jämfört med året innan.

Under det här årets första månad fortsatte uppgången. I januari i år var antalet annonser för elbilar på Blocket och Bytbil 51 procent fler än i januari förra året.

– Vi kunde se under fjolåret att omställningen till elektrifierade fordon accelererade och när vi summerar första månaden detta år kan vi konstatera att omställningen tycks fortsätta, säger Henrik Littorin som är marknadsplatsdirektör för Blocket fordon.

Enligt marknadens logik bör större utbud och hårdare konkurrens leda till lägre priser. Men det är en effekt som ökningen av antalet annonser inte har lett till – tvärtom.

Priserna på elbilar som annonseras på Blocket i januari i år har istället stigit med tio procent jämfört med samma månad året innan. Orsaken antas vara att det nu är nyare elbilar som är till salu än tidigare.

Elbilen som säljs snabbast från handlare är Teslas Model S, följt av Renault Zoe och VW e-Golf.

På topplistan över de mest sålda modellerna i januari lyckas ingen bil med eldrift leta sig in. Där är det istället Volkswagen Golf och Passat tillsammans med Volvo V70 som toppar listan.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!