Fortsatt rekord i efterfrågan på batterier trots ökade priser

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 dec 2022

Vi har länge vant oss vid allt billigare batterier. Från ett genomsnittligt pris på 1 000 dollar per kWh år 2010 låg priset på strax under 140 dollar per kWh i slutet av 2020.

Men efter alla rapporter om stigande priser för råvaror och energi är det nog ingen som är förvånad att trenden nu är bruten.  

För första gången sedan 2010 stiger priserna på battericeller för elbilar. Det visar den årliga analys av globala batteripriser som sammanställs av BloombergNEF.

Enligt analysen stiger priset per kWh för ett batteripaket i år till 151 dollar, en ökningen på 7 procent jämfört med 2021.

– Prisökningar på råmaterial och komponenter har varit de största bidragande orsakerna till de högre cellpriserna under 2022, säger Evelina Stoikou som lett arbetet med rapporten.

För att möta utmaningen med stigande priser väljer allt fler bil- och batteritillverkare börjat investera direkt i gruvor för att säkra tillgång på material.

Prisutveckling för celler och batteripaket (Källa: BloombergNEF)

Analysen tittar även på priserna på batteripaket för olika användningsområden. När det handlar om de som används till just elbilar landar genomsnittspriset för 2022 på 138 dollar per kWh. Själva cellerna i sig, som utgör batteripaketet när de monteras samman, kostade i genomsnitt 115 dollar per kWh.

De billigare LFP-batteriernas ökade popularitet utanför Kina har bidragit till att hålla nere ökningen något. LFP-celler är 20 procent billigare än de idag vanligare NMC-celler. Tesla började redan förra året använda LFP-celler i alla Standard Range-modeller och flera biltillverkare är på väg att börja använda det i billigare modeller.

En positiv nyhet är att analysen också visar att nya tekniker för att montera celler gör att prissammansättningen för batteripaket har ändrats – vilket kan leda till att priserna sjunker igen.

”Under de senaste tre åren har kostnadsförhållandet mellan celler och förpackning avvikit från den traditionella fördelningen 70 – 30”, står det i rapporten.

Den senaste analysen visar att cellerna står för 83 procent av kostnaden för ett batteripaket.

Och någon minskad efterfrågan på batterier har de ökade priserna inte lett till.

– Trots att prisnedgången har brutits når efterfrågan på batterier fortfarande nya rekordnivåer varje år. Efterfrågan kommer att nå 603 GWh år 2022, vilket är nästan en fördubbling jämfört med 2021, säger Yayoi Sekine som är chef för området energilagring hos BloombergNEF.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: