Begagnade elbilar allt billigare

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 nov 2022

Traditionellt har andrahandsvärdet på elbilar varit bra. Men förra månaden visade siffror från annonssajten Blocket att priserna på begagnatmarknaden börjat sjunka.

Medianpriset för en begagnad elbil som såldes på Blocket i september var 489 000 kronor, en minskning på 8,6 procent jämfört med augusti.

När oktober nu sammanfattas har priserna på elbilar fortsatt att sjunka. Medianpriset i oktober var 440 000 – en minskning med 10 procent mot månaden innan.

Även priserna på bensin- och dieselbilar minskade, men där med 2 procent.

Orsaken anges vara höga elpriser och den nya regeringens förslag om sänkta priser på bensin och diesel.

Även priserna på förbränningsbilar sjönk i oktober, men där med 2 procent.

Samtidigt visade en rapport från branschorganisationen Mobility Sweden förra månaden att det trots högre elpriser precis som innan är billigast att köra på el.

– Våra beräkningar visar att det trots att elpriset ökat procentuellt mer än bensin och dieselpriset under året så är det fortsatt billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin- eller dieselbil, säger Mattias Bergman som är vd på Mobility Sweden.

Siffror från Mobility Sweden visade att milkostnaden för en bensinbil fram till augusti i år låg på 15,20 kronor. Elbilsägare i södra Sverige som laddade hemma kom däremot undan med en milkostnad på 5,50 kronor. I norra Sverige var milkostnaden under samma period endast 2,60 kronor.

För hela Sverige landade milkostnaden i undersökningen för den som enbart använde offentliga laddar på 7,70 kronor – alltså nästan hälften jämfört med den som tankade bensin.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: