Begagnade elbilar allt billigare

PUBLICERAD: 2022-11-03

Traditionellt har andrahandsvärdet på elbilar varit bra. Men förra månaden visade siffror från annonssajten Blocket att priserna på begagnatmarknaden börjat sjunka.

Medianpriset för en begagnad elbil som såldes på Blocket i september var 489 000 kronor, en minskning på 8,6 procent jämfört med augusti.

När oktober nu sammanfattas har priserna på elbilar fortsatt att sjunka. Medianpriset i oktober var 440 000 – en minskning med 10 procent mot månaden innan.

Även priserna på bensin- och dieselbilar minskade, men där med 2 procent.

Orsaken anges vara höga elpriser och den nya regeringens förslag om sänkta priser på bensin och diesel.

Även priserna på förbränningsbilar sjönk i oktober, men där med 2 procent.

Samtidigt visade en rapport från branschorganisationen Mobility Sweden förra månaden att det trots högre elpriser precis som innan är billigast att köra på el.

– Våra beräkningar visar att det trots att elpriset ökat procentuellt mer än bensin och dieselpriset under året så är det fortsatt billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin- eller dieselbil, säger Mattias Bergman som är vd på Mobility Sweden.

Siffror från Mobility Sweden visade att milkostnaden för en bensinbil fram till augusti i år låg på 15,20 kronor. Elbilsägare i södra Sverige som laddade hemma kom däremot undan med en milkostnad på 5,50 kronor. I norra Sverige var milkostnaden under samma period endast 2,60 kronor.

För hela Sverige landade milkostnaden i undersökningen för den som enbart använde offentliga laddar på 7,70 kronor – alltså nästan hälften jämfört med den som tankade bensin.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2022-11-03