Behövs ett förbud mot att ladda bilen i vanligt eluttag?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 jan 2024

Regeringen bör arbeta fram ett förbud mot att ladda sin elbil genom ett vanligt eluttag. Kravet lyfts upp i en debattartikel i Göteborgs-Posten och avsändaren är Axel Philipson, vd för laddboxföretaget Zaptec. Han talar alltså inte helt utan egenintresse, men har ändå flera poänger.

Elsäkerhetsverket och Brandsskyddsföreningen avråder från att ladda sin elbil genom ett vanligt eluttag. Enligt en undersökning från Sifo på uppdrag av Zaptec uppger 16 procent av de tillfrågade elbilisterna att de ändå laddar genom vanligt schukouttag. Något som motsvarar upp till 90.000 elbilar.

”Schukouttaget uppfanns på 1920-talet och har inte uppdaterats nämnvärt sedan dess. Det klarar av att leda ström till exempelvis vattenkokare men får det betydligt tuffare med elbilsladdning under en längre tid”, skriver Axel Philipson i sin debattartikel.

På grund av riskerna det innebär vill han därför se ett förbud mot att ladda sin elbil genom vanligt elluttag. Något som redan finns i elbilslandet Norge och att det inte finns i Sverige jämför han med att ”åka bil utan bälte”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!