Bekräftat: då kommer Volkswagens lilla och billiga ID.1

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 mar 2024

Nästa år ska vi få se produktionsversionen av Volkswagens ”25.000 euro”-bil som börjar säljas året efter. Vad vi kan vänta oss presenterades med konceptet ID.2all och visar på en återgång till mer ett mer klassiskt formspråk hos Volkswagen.

Men redan vid presentationen av ID.2all avslöjade Volkswagens chef Thomas Schäfer för Elbilen att de jobbar på en ännu billigare modell som ska få ett pris från 20.000 euro, omkring 220.000 kronor. Nu kommer mer konkreta detaljer kring modellen som är planerad att lanseras 2027.

Volkswagen ID.2all ska 2027 få sällskap av en mindre och billiagare elbil.

Som väntat blir namnet på modellen ID.1 och för att lyckas med kalkylen och hålla priset nere måste Volkswagen sälja stora mängder av den. Även var bilen ska byggas spelar in för att pressa priset och var det kommer ske har ännu inte bestämts. Någonstans i Europa är nog ändå att räkna med på grund av att EU uppges vara på väg att införa strafftullar på elbilar tillverkade i Kina.

Volkswagen för samtal kring ett samarbete med Renault. ID.1 skulle då kunna dela teknik med kommande Twingo.

Eventuellt kan tillverkningen ske i samarbete med Renault och då dela teknik med den kommande nya eldrivna versionen av Twingo. Redan från början var Volkswagen öppna med att de sökte samarbeten för att utveckla den en mindre och billigare elbil än ID.2all. Även Renault söker partners för att få upp volymerna kring tillverkningen av mindre elbilar och med det hålla priserna nere. Renault har också bekräftat att det förs samtal med Volkswagen, men framhöll då också att det inte var tal om något exklusivt förhandlande med just Volkswagen.

Enligt märkeschefen Thomas Schäfer finns det nu fyra olika möjligheter på bordet kring utveckling och tillverkning av ID.1. Beslut om vilken av dem som Volkswagen väljer att gå vidare med ska fattas inom kort.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: