Billig kompaktsuv – BYD Atto 2 på väg till Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 jun 2024

Kompaktsuvar är ett snabbt växande segment. Både här i Sverige, men kanske ännu mer nere på kontinenten och flera tillverkare lanserar nu eldrivna rompaktsuvar för att slåss om kunderna. Bland dem kinesiska BYD, som uppges vara på väg att lansera en mindre version av elsuven Atto 3.

Namnet på modellen ska vara det logiska BYD Atto 2 och bland andra spanska motor.es visar nu bilder som sägs visa testbilar på plats i Nederländerna. Något som tolkas som att en europeisk lansering är på gång. Modellen visades för den kinesiska marknaden tidigare i år, där den säljs under namnet Yuan Up och kostar 96.800 yuan, eller 140.000 kronor.

Storleksmässigt kvalar Atto 2 med en längd på 4,3 meter in sig i samma klass som kommande Kia EV3, Smart #1 och är några centimeter längre än Volvo EX30. I Kina säljs den med en elmotor på framaxeln som kommer med 177 hästkrafter. Batteriet är BYD:s egenutvecklade LFP-batteri Blade, som erbjuds med en kapacitet på 32 eller 45,1 kWh för 30 eller 40 mils räckvidd. Då enligt den förlåtande kinesiska körcykeln. På insidan hittas en skärm bakom ratten på 8,8 tum, BYD:s roterande skärm på instrumentbrädan, som här är på 12,8 tum, och head up-display finns som tillval.

Det är heller inte omöjligt att BYD lanserar en något förändrad version på den europeiska marknaden. Det är till exempel planen med småbilen BYD Dolphin.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!