Billigaste Lucid Air kan kosta strax över 600 000 kronor i Sverige UPPDATERAD

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

15 okt 2020

Uppdatering kring priset, se längre ner i artikeln.

Nu har den amerikanska uppstickaren Lucid Motors visat upp sin ”snikmodell” som får namnet Lucid Air. Tidigare modeller som heter Air Grand Touring och Dream Edition. De har över 80 mils räckvidd och upp till 1000 hästkrafter. Grundmodellen, som nu visas upp och som samtidigt går att förboka, är nedtonad till ”endast” 406 miles i räckvid, det vill säga dryga 65 mil. Antalet hästkrafter är 480 och utgångspriset är cirka 680 000 kronor, även om den svenska PR-byrån för företaget är osäker på exakt var priset landar i Sverige när den lanseras någon gång efter 2022. Det skulle innebära ett pris på 610 000 kronor om miljöbilsbonusen höjs till 70 000 kronor efter årsskiftet.

Efter att många har ifrågasatt priset – då moms, importavgifter, fraktavgifter inte verkar vara medräknade – frågade vi PR-byrån, hur de har räknat och fick det här svaret:

”Priset är 69 900 dollar när man räknat med det amerikanska bidraget (US federal tax credit) på 7 500 dollar. Men med tanke på att svenskar inte kan få bidraget så har vi lagt på det beloppet i vår bedömning, vi har alltså utgått från 77 400 dollar (69 900 + 7 500) vilket motsvarar 684 356 SEK, eller ca 680 000 kronor. Priserna är alltså helt baserade på den amerikanska prislistan, utan medtagen hänsyn till svensk moms och andra avgifter. När vi får en mer detaljrik inblick i exakt vad bilarna kommer kosta en i Sverige så kommer vi såklart meddela det.”

Det innebär att priset med all sannolikhet kommer att bli betydligt högre än 680 000 kronor.

– Jag är personligen mycket exalterad över Lucid Air eftersom den har en prestanda, effektivitet och lyx som vi aldrig tidigare sett i elbilsbranschen, säger Peter Rawlinson, VD och CTO på Lucid Motors.

– Vår vision – som drivit bolaget ända från start – är att skapa världens bästa elbilsteknologi samtidigt som vi gör den mer och mer tillgänglig för alla. Med utgångspriset som vi gett Lucid Air skapar vi nya möjligheter att få en bredare acceptans av den senaste teknologin, något som kommer att förändra branschen.

Här är sidan där även svenskar kan reservera Lucid Air. Priset för att få stå i kö är 2 800 kr.

Grundfakta Lucid Air:

● 480 hästkrafter
● Beräknad räckvidd på över 650 km, på en laddning
● 480 hästkrafter, med möjlighet att välja fyrjhjulsdrift med dubbla motorer.
● 900+ högvoltskonstruktion med snabbladdning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: