BMW iX Flow har kaross som kan byta färg

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 jan 2022

BMW har precis meddelat att det lanseras en sportig M-version av elsuven iX i sommar, BMW iX M60. Men den tyska tillverkaren bjuder på fler nyheter kring iX i form av en ny typ av lack kallad E-Ink.

I praktiken är det en folie som har skurits till med laser och placerats på karossen. Tekniken bygger på samma princip som hos digitala läsplattor där bokstäverna visas på skärmen genom små mängder ström.

För att visa upp tekniken har specialversionen iX Flow tagit fram vilket beskrivs som världens första bil där det går att byta färg på exteriören.

Elektriska signaler gör att lacken kan byta färg, både helt eller delvis för att bilda mönster och även text på karossen.

Beroende på hur snabbt strömmen flyter genom folien ändras hastigheten i färgbytet, något som kan användas till att skapa känslan av rörelse även när bilen står still.

Under en varm sommardag kan en svart bil göras vit med en knapptryckning. Och den som vill få ett sportigare utseende på sin iX kan enkelt få till rallystripes över karossen.

I exemplet visas en bil som växlar mellan just svart och vitt, men enligt BMW ska det även vara möjligt att visa andra färger. Tekniken använder ström från batteriet, men ska vara ”extremt energisnål” och inte påverka räckvidden.

Bortsett från den imponerande effekten av färg och mönster som rullar över karossen är det ändå något oklart exakt vad E-Ink ska användas till.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: