BMW öppnar battericenter – men inga planer på egen celltillverkning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 maj 2022

I höst öppnar BMW ett nytt kompetenscenter för batteriforskning med en yta på 15 000 kvadratmeter utanför hemstaden München.

Där ska BMW analysera processerna kring tillverkning av battericeller fullt ut. Även tillverkning är möjligt, men det är inget som BMW planerar att göra i stor skala.

Till skillnad från flera andra tillverkare som Volkswagen, Volvo, Renault, Stellantis-koncernen och Mercedes har BMW inte uttryckt planer på egen batteritillverkning. Det nya centret ska heller inte ses som ett första steg mot att BMW är på väg att ändra sig i den frågan.

”Företaget utesluter för närvarande en egen storskalig produktion av battericeller”, skriver BMW i ett uttalande.

Tanken är i stället att utveckla celler efter de behov som de vill ha och behöver i nästa generations elbilar. Enligt BMW betyder det fokus på kvalitet, prestanda och kostnad. I praktiken ska det leda till batterier med högre energidensitet som är billigare att tillverka än idag.

Tekniken som utvecklas i kompetenscentret ska sedan massproduceras av de underleverantörer som BMW samarbetar med.

Nästa generations elbilar från BMW går under namnet ”Neue Klasse” och innefattar en ny plattform som främst är utvecklad för eldrift. Den första modellen att lanseras inom Neue Klasse blir en eldriven 3-serie som väntas komma 2025.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: