BMW:s ”Teslaceller” uppges ge 40 procent längre räckvidd än Teslas

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 mar 2023

Med den nya battericellen 4680 såg Tesla ut att ha ett riktigt trumfkort på fickan i konkurrensen mot andra biltillverkare. Den cylindriska cellen med en diameter på 46 millimeter och en höjd på 80 millimeter – därav namnet – ska innehålla fem gånger mer energi än dagens 2170-celler och ge elbilar med 16 procents längre räckvidd.

Dessutom ska de vara billigare att tillverka och även vara möjliga att framställa med en metod med torr elektrodtillverkningsteknik. Det ska göra det möjigt att ytterligare sänka tillverkningskostnaden samt mängden kemikalier som behövs.

Men konkurrens vilar som bekant inte. Även BMW har meddelat att deras nästa generation elbilar från 2025 med samlingsnamnet Neue Klasse kommer använda cylindriska celler. De ska bland annat tillverkas av kinesiska EVE. Under pågående International Battery Seminar i Orlando, Florida, har företaget nu presenterat data kring den så kallade 4695-cellen som BMW ska använda.

Enligt den tyska teknikportalen Golem har de också flera fördelar mot Teslas runda celler.

Cellerna från EVE väger 21 procent mer än Teslas, men ska innehålla 46 procent mer energi. En orsak är naturligtvis att BMW-cellen med en höjd på 95 millimeter är högre, vilket framgår av namnet 4695.

Energidensiteten uppges till mellan 260 och 280 WH/kg beroende på version. Trots den högre vikten ska ett batteripaket med BMW:s cylindriska celler kunna ge 40 procent längre räckvidd än ett motsvarande paket med Teslas 4680-celler.

Undersökningar av Teslas 4680-celler har visat att de har en energidensitet på drygt 240 Wh/kg.

EVE säger också att versionen med en energidensitet på 260 Wh/kg kan laddas från 10 till 80 procent på endast 12 minuter.

BMW har tidigare sagt att de kommer använda två storlekar av de cylindriska cellerna med olika höjd. EVE ska därför också tillverka de högre 46120-cellerna av samma typ som ska användas i elsuvar med mer plats i botten.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: