BMW avslöjar: så hög effekt får eldriven M3

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 mar 2024

BMW har visat två koncept med en sedan och en suv inför nästa års lansering av Neue Klasse. Det är samlingsnamnet på den nya generation av elbilar som den tyska tillverkaren hoppas ska dem flera fördelar mot konkurrenter. Bland annat genom mer effektiv drivlina, snabbare laddning än idag tack vare 800-voltsteknik samt en ny generation batterier för längre räckvidd.

Förra hösten bekräftade BMW:s utvecklingschef Frank Weber att det även planeras en eldriven M3 inom Neue Klasse, men inte nämnt några detaljer kring den. I en intervju med sajten Edison säger han nu att den får en elmotor vid varje hjul, något som det tidigare har ryktats om. Genom det kommer bilen få en gemensam effekt på hela 1.000 kW.

– Till och med jag blev förvånad när jag testade de första prototyperna, säger Frank Weber och menar att ingenjörerna hos M-divisionen från början hade en något skeptiskt inställning till eldrift.

Orsaken ska ha varit en oro för att inte kunna ge M-bilarna den kartaktär de är kända för.

– Med tiden har de dock insett att det är möjligt att höja de dynamiska egenskaperna hos våra elbilar till en ännu högre nivå än de hos våra förbränningsmotorer med mycket exakta och kraftfulla styrenheter, säger Frank Weber.

Med Neue Klasse har BMW satt ribban högt och presenterar båda koncept under samma slogan: ”The ultimate driving machine”.

– Det står för vår avsikt att göra våra elbilar till de bästa i sitt slag, säger Frank Weber.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: