Branschorganisation: ”Europa måste investera 800 miljarder i laddstolpar”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 feb 2021

Det finns idag över 210 000 offentliga laddstolpar runt om i EU. Det är en rejäl ökning från de lite drygt 3 000 som fanns för tio år sedan. Men för att EU ska lyckas med sitt klimatmål om att sänka utsläppen med 55 procent jämfört med 1990 krävs det betydligt fler – och stora investeringar.

Planen är att det ska rulla 30 miljoner elbilar på unionens gator och finnas tre miljoner laddstationer senast år 2030. För att lyckas med det måste det investeras 80 miljarder euro, omkring 800 miljarder kronor, i laddinfrastruktur. Det framgår av en rapport som tagits fram av branschorganisationen Eurelectric och konsultfirman Ernst & Young.

Enligt den behövs det omkring 200 miljarder kronor till utbyggnad av offentliga laddare och ytterligare 600 miljarder kronor till nätverk från privata aktörer.

Eurelectrics ser också att en kraftig ökning av eldrivna transporter kommer drivas på av ökad e-handel. Utbudet av mindre lastbilar och skåpbilar med eldrift måste därför också breddas.

I Eurelectric ingår 3 500 företag inom elbranschen i 32 europeiska länder där bland annat svenska organisationen Energiföretagen är medlem.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: