Brist på elbilar försenar Volkswagens interna omställning till eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 okt 2021

Volkswagens satsning på elbilar ger resultat i försäljningen. Från januari till juni i år fördubblades försäljningen av rena elbilar. Räknas siffrorna fram till september ihop har Volkswagen sålt 167 800 elbilar, vilket redan är 30 000 fler än under hela 2020.

Men precis som de flesta andra tillverkare har också Volkswagen drabbats av bristen på halvledare. Det i kombination med hög efterfrågan gör att tillverkaren inte kan uppfylla sina egna mål när det kommer till att elektrifiera den interna flottan.

Försäljningen av bilar till kunder får förtur och så länge det råder brist på elbilar får chefer på olika nivå samt företagets interna shuttle service fortsätta köra med förbränningsmotor.

Egentligen uppmanas de anställda med rätt till tjänstebil att plocka ut en med eldrift. I augusti införde koncernchefen Herbert Diess också en ny regel med ”koldioxidkompensation”. Den som inte har en elbil som tjänstebil ska då betala 15 Euro extra, omkring 150 kronor.

Men den som valt en elbil måste nu ha tålamod. Enligt tidningen Manager Magazin har Volkswagen i ett internt mail meddelat att elbilar och laddhybrider kommer finnas tillgängliga som tjänstebilar tidigast mot slutet av nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!