Cadillac Inner Space är ett rullande vardagsrum

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 jan 2022

Elektronikmässan CES i Las Vegas fortsätter bjuda på konceptbilar. Med Chrysler Airflow visade den amerikanska tillverkaren ett koncept som inte kändes så långt ifrån en serietillverkad version av en elsuv.

Detsamma kan nog inte sägas om det eldrivna konceptet Cadillac Inner Space som snarare klassas in i facket ”futuristisk framtidsvision”. Innanför den extremt strömlinjeformade karossen hittas varken ratt eller pedaler. Däremot en djupt skålad soffa och framför den en fotpall och välvd skärm som sträcker sig från dörrarna över hela vindrutan.

Att bilen är självkörande behöver alltså knappast påpekas. Passagerarna kan därför antingen njuta av landskapet utanför eller av wellnessprogramm med augmentet reality på den stora skärmen.

För att göra det enklare att kliva in i bilen (eller snarare farkosten?) lyfter även taket på den låga karossen när dörrarna öppnas.

Cadillac säger ingenting om batteristorlek, räckvidd eller effekt. Men konceptet ska bygga på General Motors aktuella elbilsplattform Ultium. Tack vare plattformens ”wireless battery management system” kan batteripaketet spridas ut i bilen för att optimera innerutrymmena.

Konceptet är tänkt att visa hur General Motors och framförallt Cadillac vill satsa på självkörning under de närmsta åren.

– Det är visioner för nästa årtionde och längre fram som visar på möjligheterna med General Motors omfattande satsning på självkörande teknik med målet att skapa en värld med noll olyckor, noll utsläpp och noll köer, säger Bryan Nesbitt som är chef för Global Design hos General Motors.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: