ChargeNode vill expandera sitt system för effektiv laddning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 nov 2021

Det svenska företaget ChargeNode har utvecklat en teknik som erbjuder både enklare och mer effektiv laddning av elbilar i flerfamiljshus. I stället för enskilda laddstolpar för varje elbil satsar ChargeNode på ett centralt system. Med företagets delningsteknik kan 50 bilar ladda

från en och samma källa vilket då minskar behovet av att bygga enskilda laddstolpar.

Det ska enligt ChargeNode framför allt göra det enklare att erbjuda laddning i fastigheter med äldre elsystem. Fördelen är att fastighetens befintliga teknik inte behöver ändras eller uppdateras.

Företaget har sedan starten 2018 installerat 4 000 laddpunkter runt om i Sverige. Tanken är nu att skala upp installationstakten rejält, både inom Sverige och i andra länder.

Och till sin hjälp har de nu fått in nytt kapital.

Redarfamiljen Stenas investmentbolaget Formica har gått in med 115 miljoner kronor.

– Vi måste öka takten i omställningen till fossilfria fordon och vår teknik spelar en viktig roll i att skapa fler laddplatser både i Sverige och runt om i världen. Formicas vision om att ta sig an globala utmaningar med hållbara lösningar stämmer väl överens med vår ambition. De är en drömpartner för oss och med våra delade värderingar och gemensamma starka drivkraft ska vi göra skillnad tillsammans, säger Kristian Sandahl som är vd på ChargeNode.

Antalet laddbara bilar fortsätter att öka och med sin patenterade teknik hoppas ChargeNode nu kunna bidra till en snabbare utbyggnad av möjligheten att ladda.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: