Cupra Born VZ pressar MEB-plattformen till nya nivåer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 feb 2024

Cupra vill gärna vara ett kaxigt och sportigt märke. För att leva upp bättre till det släpps nu en ny version av elbilen Cupra Born med både mer prestanda, bättre körkänsla och delvis omarbetad design.

Cupra Born VZ blir namnet på modellen som kommer med 326 hästkrafter och ett vridmoment på 545 Nm. En ganska ordentlig ökning jämfört med tidigare versioner med som mest 231 hästkrafter och ett vridmoment på 310 Nm. Med Cupra Born VZ går sprinten från 0-100 km/h på 5,4 sekunder och toppfarten är 200 km/h. Även batteriet har vuxit något från 77 till 79 kWh och kan snabbladdas med upp till 170 kW. Räckvidden anges till 57 mil.

Däremot får vi inte veta om Cupra Born VZ kommer med bak- eller fyrhjulsdrift. Det mesta pekar ändå på bakhjulsdrift, Cupra talar om “breda högprestandadäck” som överför kraften och vridmomentet “till vägen genom bakhjulen”. Samtidigt tyder effektsiffrorna på att Cupra Born VZ fått Volkswagenkoncernens nya elmotor och drivlina APP550. Hos andra modeller på koncernens MEB-plattform ger den samma vridmoment men 286 hästkrafter. Något som Cupra nu ser ut att ha lyckats höja till 326 – och kanske är siffror vi kan vänta oss hos en kommande ID.3 GTX.

För att möta det har Cupra Born VZ ett nytt sportchassi och mer robusta bromsar bak. Både broms- och styrkänsla ska ha förfinats för en bätte körupplevelse. Till det kommer också två nya, bredare 20-tumsfälgar och två nya lackfärger. På insidan går det att få märkets sportstolar ”CUP Bucket” som tillval och i baksätet finns det nu plats för tre personer.

På ratten hittas paddlar för att ställa bromsregenereringen i tre steg och bredvid den en större pekskärm på 12,9 tum. Under den finns slidern för klimatinställningar som känns igen från andra MEB-bilar. Och ja, den är här bakgrundsbelyst.

Svenska priser har ännu inte presenterats och lansering är planerad att ske under årets tredje kvartal.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!