Då gör Hyundai verklighet av vätgasdrivna N Vision 74

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 maj 2024

Urvalet av vätgasdrivna personbilar är idag begränsat. Toyota Mirai och Hyundai Nexo står för nästan hela marknaden, som dessutom är liten. Hyundai har ändå planer på att bredda sitt program. Och då med en supersportbil baserad på konceptet N Vision 74. Om den känns igen kanske du spanade in den på elbilsmässan eCarExpo i Stockholm förra året.

2026 uppges bilen komma ut på marknaden, men någon masstillverkning är det inte tal om. Under två år planerar Hyundai att bygga 200 exemplar. Enligt koreanska medier ska den serietillverkade versionen överträffa vad som visades med konceptet när det kommer till prestanda. Konceptet N Vision 74 är en bakhjulsdriven vätgashybrid som bjuder på 775 hästkrafter och en toppfart på 250 km/h.

Den har ett batteri på 62,4 kWh samt en vätgastank som rymmer 4,2 kilo där bränslecellen agerar räckviddsförlängare. Den totala räckvidden anges till 60 mil.

Konceptets former för kanske tankarna till ikoniska DeLorean DMC-12 och det är ingen slump. N Vision 74 bygger nämligen på det tidigare konceptet Pony Coupé som visades i Turin 1974. Karossen ritades av Giorgetto Giugiaro, som sedan gick vidare med att rita just DeLorean DMC-12. Samt BMW M1, Lotus Esprit och mycket annat.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!