Då kommer Toyotas elbilar med solid state-batteri – och 150 mils räckvidd

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 jun 2023

Toyota har lagt in en högre växel i sin satsning på elbilar. Till 2026 ska det ha lanserats tio eldrivna modeller som Toyota räknar med att sälja 1,5 miljoner exemplar av om året. Det ska bland annat bli möjligt med en ny plattform för nästa generations elbilar som lanseras samma år.

Under en konferens har tillverkaren nu berättat mer om vilka fördelarna den nya plattformen ska ge Toyota för att möta konkurrensen. Som Tesla och Volvo ska bilarna tillverkas med så kallad megagjutning där en stor del av bilen gjuts i ett stycke för mer effektiv tillverkning. Men framför allt ser Toyota ut att vilja locka köpare genom att erbjuda extremt lång räckvidd. Något som inte erbjöds med deras första elbil bZ4X som fick underkänt i både vår och andras räckviddstest förra vintern.

I höst ska Toyota visa ett koncept på nästa generations elbilar.

2026 ska nästa generations elbilar från Toyota däremot erbjuda upp till 100 mils räckvidd på en laddning. Den som vill kunna köra ännu längre innan det är dags att ladda får vänta till året efter. För 2027 planerar Toyota att lansera elbilar med solid state-batterier som ska ge en räckvidd på upp till 150 mil, enligt tillverkaren.

Solid state-batterier med fast i stället för flytande elektrolyt väntas kunna ge elbilar med både längre räckvidd och snabbare laddning än idag. Flera biltillverkare och andra företag utvecklar tekniken. Toyota ligger i framkant och är det företag som har flest patent kring solid state.

Tidigare har Toyota sagt att de ska lansera bilar med solid state-batteri 2025, men då i en hybridmodell. Orsaken anges vara att det då räcker med ett mindre batteri, vilket gör det billigare, och att Toyota vill testa tekniken först. Den japanska tillverkaren fortsätter också att hålla dörrarna öppna för hybridmodeller och fordon med bränsleceller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: