Då kommer Toyotas elbilar med virtuell växellåda

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 nov 2023

2026 lanserar Toyota en ny generation elbilar. Med det lovas både upp till dubbelt så lång räckvidd som idag tack vare bland annat nya batterier samt mer effektiv tillverkning – och kanske lägre priser – genom så kallad megagjutning.

Men det är inte allt som Toyota vill kunna erbjuda. Flera gånger under de senaste åren har den japanska tillverkaren antytt att de jobbar på en virtuell växellåda för elbilar. Något som de menar ska öka körkänslan hos eldrivna modeller från Toyota och Lexus.

Från brittiska Autocar kommer nu mer konkreta uppgifter kring tekniken, som ska ha varit under utveckling i tre års tid. Några olika växlar som hos dagens Porsche Taycan handlar det inte om. De olika växlingsstegen är programmerade med digital mjukvara, men det kommer finnas en kopplingspedal och så klart en växelspak eller paddlar på ratten.

Även en mätare för varvtal och ett syntetiskt motorljud ska vara en del av paketet. Allt för att simulera upplevelsen från en manuellt växlad fossilbil. Det innebär också att bilen accelererar olika beroende på vilken växel du kör på.

Om det är något som ska erbjudas hos alla Toyotas framtida elbilar är oklart. Mest troligt är att det kommer finnas som tillval i sportigare modeller och då kanske främst från Lexux.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!