TE_Defa_2021_MG_2750_print

eConnect är laddkabeln för nordiskt klimat

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 feb 2021

Att ladda elbilen den här tiden på året med kyla, snö, fukt och frost är inte alltid ett rent nöje. Norska DEFA har därför tagit fram den nya laddkabeln eConnect som är anpassad till det hårdare och kallare klimat vi har här uppe på våra breddgrader.

Enligt DEFA är det den första laddkabeln av sitt slag och är specialkonstruerad för att både fungera bättre och vara enklare att använda i kyla, men även i extremt varma situationer.

DEFA lovar bland annat att kabeln ska leverera optimal prestanda även vid temperaturer på ned till minus 30 grader. Materialet i eConnect ska också göra den mer flexibel och enklare att rulla ihop vid kalla temperaturer, 40 procent mer än alla andra laddkablar på marknaden enligt DEFA.

Kabeln testad i DEFAs köldkammare i Norge, men också i riktiga situationer med vinterväder och starkt UV-ljus.

eConnect_cable_w_strap.00032.u_skygge_web

– Med vår nya laddkabel eConnect vill vi kunna bidra till att marknaden för elbilar utvecklas positivt. Det är en användarvänlig och miljösäker produkt som gör elbilsladdning enklare och tryggare för bilägaren, säger Martin Jonsson som är vd för DEFA i Sverige.

Förutom att vara anpassad för nordiskt klimat har DEFA fokuserat på att göra en tålig kabel som inte går sönder om den körs över – så länge trycket inte överstiger ett ton.

Kontakterna ska även kunna kopplas in 30 000 gånger utan att slitas ut. Kabeln har en stöldsäker dockningsstation och den stabila konstruktionen ska bidra till lägre miljöpåverkan genom att förenkla återvinning av alla delar för sig.

eConnect finns med 5 eller 7,5 meters längd och går att använda till alla bilar med Type 2-kontakt för 1-fas eller 3-fasladdning med 20 eller 32A.

Kontakten har ett egenutvecklat skyddslock fäst i en tygrem för att inte repa bilen som ska hålla smuts och snö borta från kontakterna.

DEFA eConnect Type 2 plug female - cap off

Kabeln har dessutom utvecklats i samarbete med både manliga och kvinnliga elbilsförare som fått prova tio olika handtag och material. Genom det säger DEFA att de lyckats utveckla grepp och placera det i vinklar som gör det lätt att använda för personer med båda stora och små händer.

Förutom att säljas i butik säger DEFA också att kabeln kommer att bli standardtillbehör i kommande elbilar och laddhybrider från ”flera tillverkare”, utan att gå in närmre på vilka.

eConnect börjar säljas nu och priset börjar på 1 995 kronor för kabeln på fem meter med 1-fas upp till 3 995 kronor för 7,5 meter med 3-fas.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!