”Dieselgate”: Kalifornien kräver suvar av VW

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

22 maj 2017

Utöver ett skadestånd på mer än en halv miljon kronor till Kalifornien måste Volkswagen också introducera fler elbilsmodeller i den amerikanska delstaten. Redan 2019 handlar det om ytterligare två modeller, varav en suv. Året därpå måste den tyska biltillverkaren börja sälja ytterligare en suv. Överenskommelsen säger inget om prisnivån på bilarna, men eftersom VW måste sälja minst 35 000 elfordon om året i Kalifornien måste det förmodligen vara konkurrenskraftigt.

– Överenskommelserna avslutar ännu ett kapitel efter ett av de värsta försöken att kringgå utsläppsregler som CARB har uppdagat, säger Richard Corey på California Air Resources Board (CARB) om utsläppskandalen ”Dieselgate”.

– Det är dags att påbörja det viktiga arbetet med att lindra den miljöskada som har inträffat och fortsätta med våra ansträngningar för att se till att något liknande aldrig händer igen.

Dessutom måste den tyska biltillverkaren förse en hel stad med en utsläppsfri transportlösning i form. Staden måste ha omkring en halv miljon invånare, varav en majoritet tillhörande utsatta grupper, och det kan handla om antingen elbilspool eller utsläppsfria fordon till kollektivtrafiken, skriver CARB i ett pressmeddelande.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: