Efter #1 kommer #3 – ny crossovermodell från Smart

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 nov 2022

Den första modellen för nystarten av märket Smart fick det logiska men kanske inte så innovativa namnet Smart #1. Den kompakta elsuven med en längd på 4,3 meter ser nu ut att följas upp av en lite större crossovermodell, eller coupe-suv.

Logiken haltar däremot något och den nya modellen går under namnet Smart #3. Var nummer 2 tagit vägen och vad det blir för modell återstår att se.

Enligt information från registrering av modellen i Kina blir Smart #3 med en längd på 4,4 meter något längre än den första modellen. Takhöjden är 1,55 meter, vilket är åtta centimeter lägre än hos Smart #1.

Tillsammans ger det Smart #3 ett mer sportigt och aerodynamiskt utseende. Att nystarten av Smart är ett tyskt-kinesiskt samarbete där Mercedes står för designen och Geely för tekniken är här också tydligt. Smart #3 har en egen design, men att grundspråket är hämtat från Mercedes går inte att missa.

Drivlinan blir samma som tidigare vilket betyder bakhjulsdrift och 272 hästkrafter. Om även samma batteri på 66 kWh som hos Smart #1 ger en räckvidd på 44 mil kommer användas i trean framgår inte.

En fyrhjulsdriven version med en elmotor på varje axel och en total effekt på 428 hästkrafter ska också finnas i planerna.

Pris, lanseringsdatum och om modellen även letar sig utanför Kina är ännu oklart. Officiellt har det heller inte nämnts något datum för när den mindre Smart #1 ska komma till Sverige, men det talas om slutet nästa år.

I Tyskland går det att förbeställa Smart #1 från 41 490 Euro, omkring 455 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: