Einride bygger femton laddstationer för lastbilar i Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 jan 2023

Svenska Einride meddelade förra året att de ger sig in i laddbranschen. Nu står det klart att de i år kommer bygga laddstationer för lastbilar vid femton orter runt om i Sverige.

Den första så kallade Einride Station hamnar vid Rosersberg norr om Stockholm och ska öppna nu i januari. Den och de andra stationerna byggs i samarbete med infrastrukturbolaget Polar Structure.  

Bland de övriga platser där det planeras laddstationer nämns Hallsberg, Markaryd och Ljungby. Med det vill Einride etablera ett ”fullt elektrifierat transportnät” mellan viktiga hamnar, järnvägsknutpunkter och industristäder.

Vilken effekt det kommer gå att ladda med och hur många laddstolpar varje station kommer ha nämns inte. På bilden av stationen vid Stockholm här ovan finns det plats för fyra lastbilar att ladda. När planerna på att bygga laddstationer presenterades hette det att en station i USA skulle klara att ta emot upp till 200 lastbilar. Om alla även kommer kunna ladda samtidigt är oklart.

Rendering av planerad laddstation i Long Beach, USA

Efter Sverige ska satstningen också expandera till andra länder, där just USA nämns. Fram till 2026 vill Einride ha satt upp 100 Einride Station globalt.

För att välja ut platserna för laddstationer har Einride använt sig av Saga, företagets egna mjukvara för att samla in och bearbeta data för transporter som ska göra det enklare för planering med eldrivna lastbilar.

– För att kunna hjälpa våra kunder i omställningen till elektriska transporter, lägre kostnader och koldioxidavtryck krävs utöver mjukvara även ett nät av laddstationer. Vår modell för laddinfrastruktur kommer att ge oss möjlighet att leverera våra tjänster i större volym och snabbare takt, säger Christofer Laurell som är public affairs-chef på Einride.

Självkörande lastbilen Gen 2 Rigid Large

Företaget har fått mycket uppmärksammat för den självkörande och eldrivna lastbilen T-Pod, som nu vuxit i storlek och fått namnet Gen 2 Rigid Large. En minst lika viktig del av Einride är Saga som bland annat utvecklas tillsammans med Scania, som Einride beställt 110 eldrivna lastbilar av.

– Smarta laddstationer, uppkopplade elfordon och mjukvaran Saga gör att vi lägger grunden för framtidens transportsystem där vi når maximal effekt till lägre kostnad. Medan Einride Saga är hjärnan som möjliggör detta, är autonoma transporter på särskilda sträckor och transportnätet i stort ett naturligt nästa steg för att optimera ytterligare. Einride Stations är ett viktigt steg mot fullt autonoma transporter, säger Christofer Laurell.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: