Einride siktar mot USA efter ny investeringsrunda

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 maj 2021

Det svenska start up-företaget Einride utvecklar självkörande elektriska lastbilar. Redan 2019 gjordes tester på allmän väg i Sverige tillsammans med DB Schenker och förhoppningen är att kraftigt kunna minska koldioxidutsläppen från godstransporter.

Nu rapporterar Einride att de tagit in 110 miljoner dollar, omkring 915 miljoner kronor, i ny investeringsrunda.

Einride, som grundades 2016 är erkänt som ett av de första företagen i världen att lansera självkörande elektriska lastbilar på allmänna vägar. Med deras Einride Pod har Einride idag Europas största elektriska lastbilsflotta. Till kunderna räkna flera stora aktörer som Coca Cola, Lidl och andra. Utöver deras produkt Einride Pod, har företag även en rad molnbaserade tjänster som gör att kunder kan plocka ut information om leveransen i realtid.

I pressmeddelandet skriver Einride att den globala marknaden för frakttjänster med lastbilar uppgick till omkring 4.2 biljoner dollar 2020 och förväntas uppnå hela 5.5 biljoner dollar till 2027. Vidare menar Einride att intresset idag för hållbara och autonoma fraktlösningar ökat dramatiskt de senaste åren.

Med det nya kapitalet har Einride siktet inställt på den Nordamerikanska marknaden. USA, skriver Einride, utgör ungefär en femtedel av den totala globala marknaden av frakttjänster med lastbilar.

Bland investerarna som gått in med pengar i  Einride i den nya investeringsrundan hittas bland annat Temasek, Soros Fund Management LLC, NorthZone med mera.

Text: Sigge Dackevall

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: